Oxer wines:  Baskenland en Rioja.

Oxer
Oxer Bastegieta, een trotse Bask, begon in 1999 met het maken van Txakoli in zijn geboorteplaats Gernika. In 2009 vertrekt Oxer voor een 2-jarige Master Wijnbouw en Wijnmaken naar La Rioja, raakt verliefd op de regio en besluit te blijven. 

Heilig overtuigd van de kracht van oude wijngaarden, is hij continue op zoek naar de beste stukken grond met oude stokken in Rioja Alavesa. Dit is de kleinste subregio van La Rioja en gelegen aan de voet van het Cantabrisch gebergte met wijngaarden tot 800 meter hoogte. De koele invloed van de Atlantische oceaan samen met de kalkhoudende bodem, levert wijnen op met veel finesse. Niet alleen laat Oxer de tipiciteit van iedere wijngaard zien door ´single vineyard´ wijnen te maken. Ook maakt hij single-varietal wijnen, zoals een 100% Garnacha, iets wat je weinig zult aantreffen in La Rioja. De wijnen van Oxer hebben een elegantie,  een welkome verademing zijn naast de vele geconcentreerde blockbusters. Oxer is een van de young guns in de regio die er een geheel eigen filosofie op nahouden en de focus verleggen van wijnmaken naar voornamelijk veel aandacht besteden aan de wijnbouw. Daar waar alles begint.

Marko 2018, Bizkaiko Txakolina: 60% Hondarribi Zuri Zerratia (Petit Courbu), 40% Hondarribi Zuri (Gros Courbu) De wijn blijft 3 maanden sur lies met batonnage voor meer karakter. Een frisse witte wijn met aroma’s van rijpe peer, groene appel, grapefruit en oranjebloesem. Sappig, fris en zilt van smaak.

Marko Gure Arbasoak 2018, Bizkaiko Txakolina: 45% Hondarribi Zuri Zerratia (Petit Courbu), 45% Hondarribi Zuri (Gros Courbu) en 10% Izkiota Txikia (Petit Manseng). 30% vergist in rvs tanks en 70% in Franse eiken vaten van 500 liter. Spontane vergisting met eigen gisten; 9 maanden sur lies; ongefilterd. Aroma’s van rijpe appels en peren, rokerig en gist als in autolyse, complex, romig, droog en mineraal. Spannende wijn.

Artillero 2016/2017, Rioja:100% Tempranillo; de wijngaard is 96 jaar oud, is 1 ha. Groot en ligt op 600 meter hoogte. 2016 is vergist in Franse eiken van van 225 en 500 liter en na het oversteken op schone vaten volgt nog een rijping van 12 maanden in eiken vaten.  2017 is 95% tempranillo en 5% viura; vergist in betonnen eieren, rvs tanks, amforen en open vaten. De malolactische vergisting heeft plaatsgevonden in betonnen eieren en in Franse eiken vaten van 400 en 500 liter. Daarna volgde nog een rijping van 12 maanden in Franse eiken vaten. De wijngaard is vernoemd naar de voormalige eigenaar die Artillero (artillerist) in de oorlog was. Een wijn met een mooie structuur, fijne zuren en zachte tanninen. Aroma´s van zoete specerijen, zwart bosfruit en rijpe rode kers, fris en rijp tegelijk. De goede balans van zuren, tanninen, fruitconcentratie en –intensiteit maken van deze wijn een bewaarwijn.

Het opvallende etiket weerspiegeld Oxer´s voorliefde voor Shakespeare. De zin ´Honi soit qui mal y pensé´ (Schande aan hem die er kwaad van denkt) is afkomstig uit het toneelstuk ´The Reign of King Edward the Third´. Een intense wijn met een breed spectrum aan aroma´s, van rood fruit tot dierlijke tonen, en van viooltjes tot truffel. Met de jaren zal dit alleen maar compexer worden. Enorme lengte en mineraliteit. Een wijn die in zijn eerste jaar internationaal al hoge ogen gooit.

 • Spanje - Oxer - Artillero 2017, Rioja, Spanje
  Spanje - Oxer - Artillero 2017, Rioja, Spanje
  € 41,95
 • Spanje - Oxer - Marko 2018, Bizkaiko Txakolina
  Spanje - Oxer - Marko 2018, Bizkaiko Txakolina
  € 14,95
 • Spanje - Oxer - Marko Gure Arbasoak 2018
  Spanje - Oxer - Marko Gure Arbasoak 2018
  € 25,95
© 2015 - 2022 lenkenswijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.