Spanje - Sherry - Argüeso 1822 Palo Cortado

Artikel 45 van 51
€ 22,95 (inclusief btw)

Argüeso 1822 Palo Cortado

Spanje, DO Jerez-Xérès-Sherry

Druif: Palomino

Smaak & Geur: Zeldzame sherry soort in Nederland van een beroemd huis uit Sanlúcar de Barrameda, bodega Argüeso. Opgericht door León de Argüeso in 1822. Vandaar de naam van deze mooie zijdezachte Palo Cortado, die zo'n 20 jaar heeft gerijpt! 'Reserva de la familia', staat er dan ook trots op de fles. Van een mix van druiven uit Jerez en Sanlúcar de Barrameda. Qua stijl zit het tussen een rijke Oloroso en het knisperige van een Amontilado; een combinatie dus van 'the best of both worlds.' Licht donker van kleur. Elegante, zachte geur en smaak van amandelen, geroosterde noten en appel. Komt in Nederland nauwelijks voor, is echter zeer de moeite waard. Elke sherryliefhebber móet die geprobeerd hebben. Absolute top qua prijs/kwaliteit! Heerlijk als aperitief én als begeleider bij bepaalde gerechten. Serveertemperatuur: 14-18°C.

Lekker bij: ongebrande noten, belegen kaas, wildpaté, geconcentreerde consommes (= ontvette bouillon met een bepaalde garnituur), stoofschotels, vis, ossenstaart, varkenswangetjes en chocoladedesserts. . 

Weetje: Kenmerkend is de mix van druiven uit Jerez en Sanlúcar de Barrameda. Florrijping in het solera-systeem. Als de flor dreigt te verdwijnen, bepaalt de keldermeester of het een Amontillado of een Palo Cortado wordt. Bij een Palo Cortado zet hij een diagonale lijn, de cortado (doorstreping), door het fino-teken dat al op het vat staat, de palo (streep). Vandaar de naam. De verdere rijping van de Palo Cortado is conform die van een Amontillado. 

 

 

© 2015 - 2024 lenkenswijn | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.